Wet- en regelgeving is de afgelopen jaren een belangrijke factor voor agrarische bedrijven geworden. En ook de komende jaren blijft dit steeds belangrijker worden. Als veehouder of grondbezitter in een tijd van veel onzekerheden en wisselingen omtrent wet- en regelgeving bent u bij Viskamp aan het juiste adres.
Samen met u en een team van gedreven specialisten zorgen wij ervoor dat uw mestboekhouding, kringloopwijzer, GLB-advies en de gecombineerde opgave compleet verzorgd worden. Hierdoor kunt u als agrariër meer tijd besteden aan uw vee of gewassen. En zodoende de adviezen die in samenspraak met Viskamp zijn gemaakt in de praktijk tot uiting te kunnen brengen, om te zorgen voor een duurzaam en toekomstbestendig agrarisch bedrijf.
U kan van ons een verantwoordelijk, verstandig en toekomst gericht advies verwachten. Wij proberen een advies te geven die u zo goed mogelijk kunt inzetten in de praktijk. Dit advies zal altijd in samenspraak gaan, zodat beide partijen er achter zullen staan, en beide partijen niet voor onverwachte verrassingen komen te staan. Wij zijn dagelijks te bereiken en doen ons uiterste best om uw vragen te beantwoorden. Hiernaast verrichten wij veel in samenspraak met het Kenniscentrum Mestwetgeving en Kringlooplandbouw van ForFarmers.
Om tot een succesvolle samenwerking te komen moeten beide partijen hun best doen. Zo wordt er verwacht dat u de vragenlijsten voor de mestboekhouding, kringloopwijzer en gecombineerde opgave naar waarheid invult. Ook wordt er verwacht dat de vragenlijsten tijdig worden terug gestuurd naar ons. Het zo snel mogelijk aanleveren van gegevens geeft ons de mogelijkheid om de tijd te nemen om nauwkeurig voor u te werk te gaan. U kan van Viskamp verwachten dat de vragenlijsten duidelijk en gemakkelijk in te vullen zijn. Zodra de gegevens aangeleverd zijn kan u verwachten dat er zo spoedig als mogelijk is actie op gegeven wordt. Als er eventuele onduidelijkheden zijn bij het invullen van de vragenlijsten of bij de gegeven adviezen, bent u altijd vrij om contact te zoeken met het ons. Ons streven is om de verplichte wet- en regelgeving om te zetten naar een zo praktisch mogelijk advies zodat het voor u werkbaar blijft.
Voor ons is het noodzakelijk dat wij een machtiging hebben voor uw mijnRVO, CRV-Mineraal en de kringloopwijzer. Dit geeft ons vrijheid om werkzaamheden te verrichten die u van ons vraagt. Deze machtigingen zetten wij digitaal voor u klaar en sturen hierbij een instructie hoe u deze kunt accepteren.
De laatste en eerste weken van het jaar zullen in teken staan van de mestboekhouding. Hierbij zal u een vragenlijst moeten invullen met informatie die nodig is om de mestboekhouding naar juistheid af te sluiten. Als u voor 15 januari de gevraagde gegevens bij ons aanlevert, garanderen wij dat de mestboekhouding uiterlijk 31 januari gereed is, mits alle machtigingen vooraf goed staan ingeregeld.
In het mestseizoen kunt u een prognose verwachten waarin vermeld staat hoeveel mest er tot uw beschikking is, hoeveel er moet worden afgevoerd of hoeveel er kan worden aangevoerd en hoeveel kunstmest er eventueel nog aangevoerd kan worden. Op aanvraag updaten wij uw prognose wanneer nodig is.
De kringloopwijzer is een steeds belangrijker instrument in de melkveehouderij. Via de kringloopwijzer wordt er inzicht gegeven in de mineralenkringloop: bodem – plant – dier – mest. Het ultieme streven is om deze kringloop gesloten te krijgen. Wij als Viskamp willen u daar graag bij helpen. De kringloopwijzer moet uiterlijk voor 15 mei worden ingeleverd. Er zijn ook bepaalde zuivelorganisaties waar dit al eerder zal moeten. Houd daarom goed in de gaten wat uw melkfabriek eist.
Aan de hand van een overzichtelijke vragenlijst verzamelen wij uw gegevens. In deze vragenlijst zullen verschillende onderdelen naar boven komen. Zo zal het gaan over de aan- en verkoop van (ruw)voer, energieverbruik en de mestboekhouding. Als deze gegevens allemaal bekend zijn, zal de kringloopwijzer zo goed als mogelijk is ingevuld worden.
Daarna is het mogelijk om doormiddel van een praktisch advies rapport de kringloopwijzer te bespreken met een van de specialisten. Hierbij wordt er gekeken naar eventuele verbetering/ nieuwe doelen.
De gecombineerde opgave is een jaarlijkse opgave voor agrarische ondernemers, ook wel bekend als de Meitelling. Doormiddel van deze opgave worden gegevens aangeleverd aan het RVO over onder andere de ligging van uw percelen, de gewassen die hier geteeld worden, aantal dieren per 1 april en overige vragen. De gecombineerde opgave moet uiterlijk 15 mei worden ingediend. Voorafgaand aan het invullen van de gecombineerde opgave vind altijd een bedrijfsbezoek plaats. Tijdens dit bezoek worden de belangrijkste veranderingen op het bedrijf over het afgelopen/ komende jaar besproken. Denk hierbij aan veranderingen in de oppervlakte van uw grond, gewasrotatie en dieraantallen. Hierna zal de gecombineerde opgave op kantoor afgemaakt en opgestuurd worden.
Het gemeenschappelijk landbouwbeleid is erop gericht om de landbouw te verduurzamen. En om een extra premie te kunnen verdienen. U bent niet verplicht om hier mee aan te doen. Mocht u hier wel aan mee doen, heeft u de keuze wat en hoeveel u hiervoor wilt doen.
Het GLB is opgesplitst in 5 verschillende onderdelen: Biodiversiteit, Bodem, Lucht en Klimaat, Landschap en Water. Voor elk onderdeel is er een bepaald aantal punten nodig om te voldoen aan de instapeis. Als dit behaald is kan er aanspraak gemaakt worden op een bronzen, zilveren of gouden premie. Dit doet u doormiddel van een bepaalde waarde te halen met het uitvoeren van Eco- activiteiten. Samen maken we een plan welke Eco- activiteiten het beste op uw bedrijf te realiseren zijn. We streven voor zo min mogelijk aanpassingen in uw bouwplan met daarnaast het behalen van een zo hoog mogelijke premie.
Het blijft ingewikkeld om in tijden waarin er veel speelt rondom wet- en regelgeving op de hoogte te blijven van veranderingen. Hierbij een passend plan te maken voor welk bedrijf dan ook blijft een uitdaging. Deze uitdaging geeft ons energie: de klant zoveel mogelijk te ontlasten en een praktisch advies te geven. Hiervoor houden wij ons op de hoogte van veranderingen en actuele zaken door het volgen van cursussen en bijeenkomsten. Als u met een vraagstuk zit, schroom niet om te vragen. Wij als team wet- en regelgeving staan voor alle vraagstukken open.
Wij werken met adviescontracten waarin u kunt aangeven van welke pakketten u gebruik wilt maken. Op dit contract zijn onze algemene voorwaarden, contactgegevens en tarieven te vinden. Wij bieden de volgende pakketten;
Hierbij inbegrepen is bedrijfsbezoek, bouwplan opstellen, GLB- advies, perceel registratie, definitieve aanvraag en overige vragen rondom GLB en gecombineerde opgave. Het pakket voor de gecombineerde opgave is ingedeeld in 3 categorieën;
Hierbij inbegrepen is afsluiten van de mestboekhouding, indienen van de aanvullende gegevens, prognose opstellen na het indienen van de gecombineerde opgave, prognose updaten gedurende seizoen, BEX berekening en overige vragen rondom mestwetgeving.
Hierbij inbegrepen is opstellen van uw kringloopwijzer en indienen bij de zuivelorganisatie, kringloopwijzer rapport opstellen en toelichten doormiddel van een bezoek of telefonisch. Overige vragen over de kringloopwijzer.
Overige diensten voeren wij uit tegen een vast uurtarief. Hierbij kunt u denken aan bijvoorbeeld een NVWA- controle.