Tips van de jongveespecialist: opstallen van jongvee

Het wordt nu wat frisser en natter buiten en bovendien neemt de graskwaliteit af. Tijd om stil te staan bij het opstallen van je jongvee. Albert Hilbrands, jongveespecialist Friesland geeft alvast een paar tips.

Kennis
Melkvee
Jongvee
240927 Jongvee in de wei AH - ForFarmers UK

Tip 1: Check de groei

Controleer regelmatig de groei van je jongvee, zowel op stal als in de weide. Een gezond dier verliest geen conditie en behoudt een gezonde vacht. De Vita App maakt inzichtelijk hoe de groei bij het jongvee verloopt en brengt eventuele knelpunten aan het licht.'

Tip 2: Haal drachtige pinken/vaarzen tijdig binnen voor het afkalven

Zorg ervoor dat de drachtige pinken minimaal 4-6 weken voor het afkalven opgestald worden. Ze moeten namelijk voldoende tijd krijgen om de pens en darmen voor te bereiden op het stalrantsoen en de productie na het afkalven. Daarnaast hebben ze voldoende energie en eiwit nodig, zodat de biestkwaliteit ook op orde is voor een fit en gezond kalf na geboorte.

Tip 3: Check de gezondheid

Is bij het opstallen het jongvee dun op de mest? Of hoesten ze? Dan is de kans aanwezig dat ze last hebben van longworm en/of maagdarmworm. Bespreek met je dierenarts een plan van aanpak.

Wellicht is het op stal warmer dan buiten. In dag geval adviseren we om uw jongvee te scheren. Wanneer het dier haar warmte niet kwijt kan, gaat zij zweten. De koudere nachten en een klamme vacht geven grote risico’s op longaandoeningen en huidparasieten. Door het jongvee bij opstallen te scheren, loopt het jongvee minder kans op deze risico’s.

Tip 4: Check de voeding

De overgang van weidegras naar een berekend rantsoen kan voorkomen dat het jongvee terug valt in groei. Zorg ervoor dat de dieren per leeftijdsgroep voldoende energie en eiwit binnen krijgen, om een optimale groei te realiseren en om vervetting te voorkomen. Onjuiste voeding heeft negatieve gevolgen voor een drachtige pink en haar ongeboren kalf. Zorg ook voor voldoende mineralen. Bij twijfel kan je een mineralenonderzoek laten doen.

Tip 5: Check de huisvesting

Veranderingen geven stress. Start het jongvee wat van buiten komt bij voorkeur op in aparte leeftijdsgroepen, zodat ze op behoefte gevoerd kunnen worden. Zorg voor voldoende vreet- en ligplaatsen met de juiste afmetingen , dit voorkomt damslapers. Check de watervoorziening en de ventilatie zodat het jongvee aan een optimale start van het stalseizoen begint!

Tip 6: Check het klimaat

Houd luchtwegen van kalveren gezond, vooral tijdens koude en vochtige periodes. De longen zijn een heel belangrijk orgaan voor de kalveren. Alleen bij gezonde longen vindt een goede zuurstofopname plaats. Huisvesting en ventilatie speelt hierbij een grote rol. Luchtvochtigheid is namelijk een drager van virussen, schimmels en bacteriën. Als de huisvesting en het klimaat niet optimaal zijn, kunnen wij je hierin ook ondersteunen met advies. Daarnaast zou vaccinatie ook een oplossing kunnen bieden. Er zijn verschillende mogelijkheden om uw dieren te beschermen tegen virussen. Overleg hiervoor tijdig met je dierenarts om het juiste behandelplan in te zetten.

Quote Albert jongvee

Neem contact op met onze melkveespecialisten

Heb je nog vragen of wil je meer informatie? Neem contact met ons op.

Contact opnemen
CTA Melkvee

Select a website and language