Tips om slepende melkziekte te voorkomen

Een gezonde koe die na het afkalven probleemloos begint aan de nieuwe lactatie, dat wil toch iedereen? Toch is het voorkomen van slepende melkziekte niet altijd even makkelijk. Vooral koeien die in ruime conditie zijn tijdens de droogstand vormen een uitdaging. Wij geven tips om slepende melkziekte tot een minimum te beperken. En dus tijd over te houden voor leukere dingen!

Kennis
Melkvee
Droogstand en opstart
Header jouw melkvee - ForFarmers UK

Na de droogstandsperiode stijgt de energiebehoefte van de koe sneller dan ze energie kan opnemen. Hierdoor ontstaat een negatieve energiebalans. Een normaal proces dat elke koe ondergaat. Echter, het is van belang dat de negatieve energiebalans zo klein mogelijk is, want dan loop je ook minder kans op slepende melkziekte (ketose) en andere gezondheidsproblemen. Denk aan problemen met vruchtbaarheid en klauwgezondheid. In de illustratie zie je wat er bij de koe gebeurt tijdens een negatieve energiebalans en wat je hierbij ziet aan de koe.

Slepende melkziekte

Voorkomen van slepende melkziekte

Tip 1. Voorkom dat koeien te ruim in conditie zijn aan het einde van de lactatie

Het voorkómen van slepende melkziekte begint al in het einde van de lactatie. Zie je dat de oudmelkte koeien te veel in conditie toenemen, ga dan met je specialist na hoe het rantsoen het beste ingestoken kan worden. Hoe eerder wordt ingegrepen, hoe beter!

Tip 2. Een hoge voeropname in de droogstand

De sleutel tot succes is zorgen dat de verse koe zo snel mogelijk en zo veel mogelijk droge stof opneemt. Een goede voeropname tijdens de droogstand kan zorgen dat de koe na afkalven tot wel meer dan 6kg ds extra opneemt. Controleer eens of er altijd vers voer aan het voerhek ligt bij de droge koeien en of dit smakelijk is. Hebben alle droogstaande koeien een vreetplek en loopt de koe gemakkelijk naar het voerhek toe, of vragen de klauwen om extra aandacht?

Grafiek slepende melkziekte

Tip 3. Leverondersteunende producten toevoegen aan het rantsoen

Zoals de illustratie hierboven laat zien, spreekt de verse koe tijdens de negatieve energiebalans haar lichaamsreserves aan. Tijdens het afbreken en verwerken van deze lichaamsreserves komt er een extra belasting op de lever te liggen. Methionine en choline ondersteunen de lever bij het afvoeren van de lichaamsvetten. Met als resultaat een gezondere koe die een hogere voeropname heeft en hierdoor op een gezonde manier meer melk produceert. Zowel onze droogstandvoeders (TransLac) als onze opstartbrokken (Fresh Cow) zijn uitgerust met diverse toevoegingen (o.a. Methionine en Choline), waardoor koeien bewezen beter opstarten en een veel lagere kans hebben op slepende melkziekte.

Nieuw in ons assortiment is zakgoedproduct Translac Keto. Een meelmengsel waarvan slechts 1 kilo/koe/dag gevoerd hoeft te worden gedurende de close-up periode van de droogstand.

Tip 4. Verse koeien ondersteunen

Alles valt of staat met een goede energievoorziening van de verse koe. Energiedrank Quick Fit wordt direct na afkalven verstrekt aan de koe. Hierdoor wordt de koe snel actief en neemt ze bewezen meer droge stof op direct na het afkalven. Ook de opstartbrokken Fresh Cow zijn zodanig uitgebalanceerd om precies te voorzien in de energiebehoefte van de koe bij de opstart van de lactatieperiode.

Neem contact op met onze melkveespecialisten

Heb je nog vragen of wil je meer informatie? Neem contact met ons op.

Contact opnemen
CTA Melkvee

Select a website and language